Győri séta

Kedves vendégeink részére összeállítottunk egy kis ízelítőt, gyönyörű városunk megismerésére.

Amennyiben idejük engedi, kérem válogassanak különleges és érdekes kínálataink között.

A Duna Panziótól kiindulva 1 perc alatt elérjük a Duna kapu teret. Győr város jelképének is otthont ad a több mint 500 éves múlttal rendelkező patinás, történelmi emlékekben gazdag ,autentikus házsorral szegélyezett tér. A Vaskakas díszkút ugyan átkerült a tér középpontjától, kicsit a Káptalandomb irányába, ezáltal még tágasabb tér áll rendelkezésre az egész éves rendezvények lebonyolítására. A tér északi irányában húzódó Mosoni-Duna szabadság érzést vált ki a város
nyüzsgő lüktetése mellett. Amennyiben szeretnek egy nagyon kellemes, ám hosszabb sétát tenni a parton, ezt most már megtehetik,a szépen kialakított rakpart sétányon. Pazar kilátás nyílik a Mosoni-Dunára és környékére,ami a győri sportolók paradicsoma.Részük lehet ebben az élményben, ha séta közben érintik a Zátony éttermet, ahol akár tutajjal, akár sétahajóval egy órás kis utazásban lehet részük. A tavasztól őszig tartó időszakban kajakosok, kenusok és evezősök között végighaladva teljesen más arcát mutatja innen a vízről a város. Az esti sétahajózás pedig lenyűgöző. Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket,érdemes egyeztetni a 06/96 338-050-es telefonszámon. Ugyanitt nem csak élménnyel töltődhetnek, hanem egy finom ebéddel vagy vacsorával.

Térjünk vissza a kiinduló pontunkra. Aki inkább a városi sétát választaná, induljunk el a Jedlik Ányos utcában található a Kovács Margit Állandó Kiállításhoz a Kreszta -házban.
A XXVII. századi műemléképület Kreszta János fűszerkereskedő háza volt. Jelenleg Kovács Margit győri születésű kerámiaművész (1902-1977)életmű kiállításának helyszíne.

A Kreszta- házzal szemben található a Jedlik-csobogó. A 365 kg- os szódásszifont Hefter László győri üvegművész készítette 2011 novemberében. Jedlik Ányos bencés szerzetes, természettudós, feltaláló a győri Bencés gimnáziumban élte kutatói életét, és emellett oktatott is. Nevéhez fűződik többek között az első villanymotor megalkotása, és a dinamóelv is.

A csobogóval szemben szépen kialakított lépcsőkön megpihenhetünk, esetleg egy finom fagyi frissítő hatása alatt megcsodálhatjuk a Frigyláda szobrot. Itt a Gutenberg téren áll Győr egyik legszebb barokk kori emléke. A legenda szerint 1729-ben egy bigámiával és hamis névhasználattal gyanúsított katona elvegyült az éppen úrnapi körmenetet tartó ministránsok között azonban társai felismerték. Menekülése közben a menetet vezető pap kezéből kiesett a monstrancia és eltörött. Ez egészen a bécsi császári udvarig elért, és maga III. Károly király kötelezte a várost hogy a győriek egy zárható ládába őrizzék az eltört liturgikus edény darabjait amit angyalok őriznek. Ugyanis a szó szoros értelemben vett szentségtörés történt.

A Frigyláda mögött, egy kis emelkedővel elérünk a Káptalandombra. Ez Győr város legősibb része. Már az ókorban is fontos, Európa nyugati vidékeire vezető átkelőhelyként volt számon tartva.

Ahogy a domb tetejére érünk elénk tárul a Püspökvár és Püspöki palota a mindenkori püspök lakóhelye. A vár alapjaiban római építések nyomait találták meg. A legrégebbi része a toronyvár alsó fele, a XIV. századból származó úgynevezett menekülő folyosó. A vártorony keleti sarkához illesztett, Dóczi Orbán püspök által 1481-86-ban gótikus stílusban építtetett kápolna, az emeletes várkápolnák egy ritka példánya. .A palota pincéjében Apor Vilmos püspök vértanúságát bemutató kiállítás látható. A vár kilátójából lenyűgöző látvány tárul elénk Győr bájos belvárosáról. Látogatható: szeptembertől-júniusig hétfő-vasárnap 10-18óráig, júliustól- augusztusig hétfő-csütörtök 10-18-ig, péntek-szombat 10-20-ig, vasárnap 10-18-ig.

Itt a Káptalandombon található a legmonumentálisabb építmény, a Püspöki Székesegyház aminek alapjait Szent István király uralkodása idején rakták le.
A győri Püspökséget első királyunk alapította uralkodásának első évtizedében. A Nagyboldogasszony néven ismert Székesegyház a győri egyházmegye főtemploma.
A Bazilika első tornyai Omodé püspök idejében(1257-1267) épültek. A XIV század végén a templom déli részén Héderváry János püspök(1386- 1415) gótikus kápolnát építtetett, ahol ma a Szent László herma és Boldog Apor Vilmos püspök síremléke is található.
A Szent László – herma, ami Szent László koponya- ereklyéjét őrzi. Minden év június 27-én László napon, ünnepi körmeneten viszik körbe a Székesegyház legféltettebb műkincsét, ami Győr egyik jelképe is. Említést érdemel még a Könnyező Szűz Mária kép amit a bazilika északi hajójában
láthatunk. A kép története tiszteletére a Székesegyház búcsújáróhely lett és a kegyképet ma is buzgó tisztelet övezi. Látogatható: hétfőtől -szombatig 8 órától 11 óráig, majd 14 órától 18 óráig. Vasárnap 8 órától 13-ig, majd 15 órától 17óráig.

Folytathatjuk utunkat az Apor Vilmos Püspök terén keresztül haladva, a domb lejtőjén könnyedebb sétára váltva eljutunk a Bécsi kapu térre. Az Óváros nyugati kapuja. Ide vezet a Rába kettős híd a Rába és a Rábca közt elterülő Sziget és Újváros városrészek felől. A szabálytalan alakú tér a XIX.század közepe óta nyugatról, a Rába felől nyitott. Egykor itt állt a reneszánsz stílusú Bécsi- kapu, melyen át a Rába kettős hídon nyugat felől érkező utasok juthattak a belvárosba. A Bécsi kapu tér 5 szám alatt található a Várkazamata amelynek kőtárában római és újkori kőemlékek tekinthetők meg. Sajnos csak kívülről láthatjuk, mert bizonytalan ideig még zárva tartják.

Kedves Duna Panzió vendégeink akkor most haladjunk tovább a Király úton keresztül, ami egyenesen a Széchenyi térre vezet.


Félúton a Király út 4-es szám alatt található a Napóleon-ház. A patinás győri műemléképületben, mely nevét Napóleon győri tartózkodására emlékezve kapta, a Városi Művészeti Múzeum időszaki kiállításainak ad helyet. A XVII. századi eredetű épület 1767- ben kapta barokk formáját. 1809. augusztus 31-én, a győri várat elfoglaló Napóleon császár egy napot töltött az épületben. Amennyiben időnk engedi keddtől vasárnapig 10- 18 óráig az épületben megtekinthető a Győri Grafikai Műhely és Kiállítóhely. Utunkat folytatva eljutunk Európa egyik legnagyobb barokk terére, a Széchenyi térre.
Mikor elénk tárul ez a csodás látvány, úgy érezzük magunkat, mintha a barokk korba cseppentünk volna. Nem beszélve egyik fő rendezvényünk idején a Barokk esküvőn, mikor megelevenedik maga a kor. Augusztusban a belváros csupa pompázatos korhű ruhákba öltözött hölgyek és urak pazar látványa különleges hajviseletükkel és kiegészítőikkel bűvöli el a Győrbe látogatókat.
Amennyiben nem erre a rendezvényre érkeztek a Duna panzióba, akkor sem érezhetik üresnek a győriek egyik kedvenc terét a Széchenyi teret.

A Széchenyi tér Győr barokk főtere. Jórészt XVII-XVIII. Századi épületek keretezik, különösen az északi oldal barokk palotái és a déli oldal bencések épületegyüttese. Évszázadokon keresztül ez a tér volt a nyilvános élet központja. Napjainkban is számos rendezvényt tartanak itt. A török időkben földalatti börtön volt a téren, később itt állt a pellengér. A mai Apátúr- ház előtt volt a nemesemberek kivégzőhelye. 1688-ban itt volt az utolsó győri boszorkányégetés, 1714-ben pedig itt fejezték le Géczy Juliannát, a „lőcsei fehér asszonyt”.

A Széchenyi tér északnyugati sarkán emelkedő épület tömb a város egyik legtalányosabb pontján emelkedik, az Arrabona várához vezető hadiút nyomvonalán.
Eszterházy-Palota amely főépülete a Városi Művészeti múzeum több épületből álló múzeum-együttesének. A XVIII. századi műemléképület,gróf Eszterházy Gábor palotája volt.
1770 után barokk stílusban egybeépítette a szomszédos Langon és az Angarano házzal. 1997-ben a felújítást követően a Városi Művészeti Múzeum székhelye lett. 1997 óta otthona a neves Radnai gyűjteménynek. Nyitva tartás: kedd- vasárnap 10 től 18 óráig.

Ezen a téren található a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium. A mai eklektikus épület1888-ban épült az egykori Jezsuita gimnázium helyére amit 1627-ben alapítottak. A gimnázium tanítványa volt Kisfaludy Károly és Sándor, Batthyányi Lajos, Xantus János és Kautz Gyula is. Czuczor Gergely és Jedlik Ányos szobra a Lloyd és a Czuczor Gergelyről elnevezett Bencés Gimnázium közt helyezkedik el.

A gimnázium és a rendház közt áll a Loyolai Szent Ignác Bencés Templom. A kéttornyos homlokzatú kora barokk templom, a mai Magyarország legkorábbi barokk stílusban emelt temploma. Berendezésével együtt a magyar barokk történetének legidősebb tárgyi emlékeit őrzi. 1634-1641-ben épült Baccio del Bianco tervei alapján. A templom egyhajós, két oldalán kápolnafülkékkel. A kápolnák XVIII. századi stukkós dísze és a főhajót borító freskó, országos jelentőségűek. A barokk berendezésből kiemelkedik a Ludwig Gode által tervezett szószék és a főoltár Josef Rosler szobraival. Látogatható a hét minden napján reggel 6 órától 11 óráig, majd fél1-től 18 óráig.

Ezen a téren található még a Xantus János Múzeum,a város legrégibb múzeuma. Győr egyik legszebb palotája ad otthont 1949 óta a múzeumnak. A mai múzeum helyén álló épületeket a pannonhalmi apátság vásárolta meg, melyet Sajghó Benedek főapát építtetett egybe az 1740-es évek elején. Jelenleg a Győr-Moson-Sopron megyei Múzeumi Igazgatóság székhelye és a Xántus János Múzeum központi épülete. A múzeum névadója az 1800-as évek utazó természetkutatója, aki nem csak Győrben végzett tanulmányaival, hanem jelentős természettudományi és néprajzi kutató munkájával is elismerést szerzett. Bizonyíték hiányában csak legenda marad, miszerint a népszerű indiánregények szerzője Karl May a Magyar Xantus Jánosról mintázta Old Shatterhand alakját. A múzeum keretében állandó kiállítás formájában tekinthető meg többek közt a Petz család orvostörténeti és művészeti hagyatéka az Abád-Hauser család képző-és iparművészeti gyűjteménye, a Bélyegmúzeum és Madách gyűjtemény. Nyitva tartás:október1-től március 31-ig keddtől vasárnapig10-től 16-ig. Április 1-től szeptember 30-ig keddtől vasárnapig 10-től 18-ig.

A múzeum mellett áll a Vastukós ház. A kétemeletes barokk épület keskeny homlokzatával néz a térre. A ház, amelynek sarkán hengeres zárt erkély látható, általában a városbírók tulajdonában állt. Ennek a háznak a sarkához láncolva egy vastuskó áll, egy a főbb ágaitól megszabadított fa, amelyet vasszögekkel vertek ki. A vasfa legendája szerint egy fa állt itt, és a városon átutazó vándorló céhlegények ennél a fánál találkoztak, itt osztották meg élményeiket, tapasztalataikat, és hogy emléket állítsanak maguknak, bevertek egy szöget a
fába. Ez mint a mellékelt ábra is mutatja, tartósabb volt mint a falfirka. A házban Patkó Imre gyűjteményt láthatunk keddtől vasárnapig 10 órától 18 óráig.

Aki még bírja a sétát kb: 10 perc a Széchenyi térről a Liszt Ferenc utcán végighaladva eljuthatnak a Fruhmann házhoz ami nem más mint egy kályhamúzeum, ami Fruhmann Antal hagyatéka.(1908-1987) A győri kályhamester végrendeletében lakóházát és műhelyét a Xantus János Múzeumra hagyta. A Fruhmann-házban kialakított kályhamúzeum egyedülálló a maga nemében. Nyitva tartás:10.01-től 03.31-ig 10 órától 16 óráig, 04.01-től 09.30-ig pedig 10 órától 18 óráig. Hétfőnként zárva tart.

Amennyiben könnyed időtöltésre vágynak, ebben is szívesen segítünk. A Duna Panziótól 20 perc séta vagy 5-10 perc autóval, több kedvelt, a kikapcsolódásukat segítő programot ajánlunk önöknek szeretettel.

Rába Quelle Gyógy-,Termál-és Élményfürdő a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál lévő félszigeten épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a történelmi belvárosra.
A csúszdákkal és gyermekmedencékkel kialakított fürdő kellemes kikapcsolódást biztosít az egész családnak. Azonban érdemes megemlíteni a termálvíz jótékony hatásait is. Gyógyhatása kopásos és ízületi gyulladásos problémákra, csontritkulásra is gyógyír. Egyes gyulladásos
nőgyógyászati megbetegedésekben szenvedőknek is segítséget nyújthat. Ezen felül légzőszervi betegségeknél is hatékony.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ a mozgás, a közlekedés témái köré épített látványos bemutatóval, kipróbálható eszközeivel játékra, kreativitásra, alkotásra ösztönöz mindenkit. Programjai a természettudományról, közlekedésről és mozgásról mindenkinek szórakoztató, interaktív formában elsajátítható tudás.

Rába kalandpark ami a győri Püspökerdőben, a mesés erdő közepén található. A pakban a család minden tagjának lehetősége van az aktív kikapcsolódásra, és ha valaki elfárad, függőágyak is rendelkezésre állnak a lazításra,feltöltődésre.

Autóval vagy tömegközlekedéssel a Duna panziótól 10 ill. 20 percre megközelíthető a MeXtrém park.
A győri ETO Park Élményközpont területén található Magyarország legnagyobb fedett kalandparkja ami esős, hideg, szeles időben is nagyszerű kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Feltöltődni sokféleképpen lehet. Vannak akik a természetben találják meg a boldogságukhoz szükséges dolgokat, vannak akik interaktív szórakozással, vannak akik egy kellemes fürdőzésre vágynak, viszont van akinek egy laza vásárlós nap okoz örömöt. Ezt a vágyát bárki megteheti Győrben a belvárosi hangulatosan kialakított kis, ill nagy boltokban. A belvárosnak szinte mindegyik épülete műemlék vagy műemlék jellegű.

Aki nagyobb bevásárlóközpontra vágyik, illetve esős időben sem szeretne lemondani a vásárlásról, azoknak ajánljuk a Duna Panziótól 15 perc sétára található Árkád bevásárló központot, mely az egyik nagy kedvenc mind a győrieknek, mind az átutazó vendégeknek. A bevásárlóközpont 120 üzlet kínálatával, óriási akciókkal és színvonalas programokkal várja vendégeit. Található itt gyógyszertár, szépségszalon, gyors szerviz és bank.
Az éttermeik kínálatában pedig megtalálhatók a magyar, olasz és az ázsiai konyha specialitásai is.

 

A gyermekek nagy kedvence a győri Xantus János Állatkert, ami természettudósunkról kapta a nevét. A Duna Panziótól 10 perc autóval megközelíthető szép környezetben, igazi állatkertként minden földrész képviselteti magát. Gyönyörű játszótér is a gyermekek nagy kedvence ahol a felnőttek megpihenhetnek, míg a lurkók a maradék energiájukat levezetik.

Autózás nélkül is elérhető egy a belvárosba kihelyezett kis méretű, de annál érdekesebb mini állatkert. A Füles Bástya ad otthont, ami a város egyik XVI. századi végvári bástyája. Itt az Amazonas és Dél- Amerika őserdeinek csodás élővilága elevenedik meg, néhány egyed valóban kézzel fogható közelségben. Esős időben is kiváló program, a Duna Panziótól 5-10 perc sétára.

Akkor most együnk valami finomat, valami kellemes helyen. A Duna Panziótól 3-10 perc könnyű sétával megközelíthető éttermek vagy pizzázók, legyen ebéd vagy vacsora utáni vágy, szívesen ajánljuk a következőket. Westy Hajó a Mosoni Dunán, La Mareda, Pálffy Étterem a Széchenyi Téren, Szalai Étterem, Teátrum étterem a színház oldalánál, La Dolce Vita szintén ott.

Amennyiben maradt még egy kis hely valami ínyencségnek, jöhet egy kis édesség, vagy kávékülönlegesség. Szintén a belvárosban található a Bergmann cukrászda, Relax Café Bécsi Kávéház és a Café Frei Győr.

Természetesen ez a kínálat csak ízelítő, amennyiben szélesebb választékból szeretnének szemezgetni, megtehetik nyomtatott szóróanyagunkból, illetve a Győr város honlapján.

Kellemes kikapcsolódást és pihenést kívánunk minden kedves vendégünknek. Az éjszakai pihenést mi biztosítjuk, és a reggelire se legyen gondjuk.

Üdvözlettel a Duna Panzió dolgozói nevében is az üzletvezetők: Zsuzsa és Gábor.